23 December 2013

pengalaman iui

salam mummys...

19/12/2013, jam 7.00pm, saya inject Ovudrell, kiraan dokter, 21/12/2013 kami akan ber iui, :) nervous nye masa ni....
 saja menggatal tangan, uji masa ovulation  dengan LH strip, 24 jam lepas inject, timbul dua line terang, mintak-mintak le ade rezeki....

jam 7.00am kami dah gerak ke MMC, harap dapat parking tempat strategik sebab suami tak nak saya berjalan banyak lepas iui, akhirnya dapat parking depan MMC, tu pun kena naik tangga....  kami daftar & bayar bill, RM453 semuanya di mahkota medical centre ni, rasenye ini tak termasuk ubat yang dulu kami dibekalkan,

sampai je mmc, jam 8am, makmal ivf tak bukak lagi, kami amek keputusan sarapan dulu, tepat jam 8.25 kami naik semula ke makmal ivf, mujur ade staff yang datang saing dengan kami, kami terus daftar n suami orang pertama collect semen, saya menunggu diluar sambil tengok gambar-gambar baby, comelnya,,,, ade sorang, kembar dua, tiga... eh, empat pun ade! wahhhhh, tengok gambar sebelah lagi, banyak gambar keluarga baby, baby n dokter, sebelah lagi, gambar dokter selva dengan babies, memang le banyak gambar dia kan, tak hairan lah sebab makmal ni dia yang in charge, saya masih dengan dr Azlina, bagi saya tak kesah dengan dr mana pun, rezeki itu dari Allah... bukan dari dokter...

jam 9.00am suami keluar dengan semen, serah simen kat kaunter, pastu pembantu makmal bagi penerangan, dua jam amek masa nak washing semen, so pukul 11am datang balik, tapi 10.30am i kena pee, pastu minum air banyak-banyak untuk penuhkan bladder sebab bila bladder penuh, dia akan tolak rahim jadi tegak, pastu masa dokter suntik tu tak de la rase sakit.... ooo macam tu rupanya, kami tak tau dah nak g mana, sudahnye kami tidur je dalam kereta nak tunggu 10.30am, mall pun tak bukak lagi, lagipun kalau keluar susah nak cari parking balik....

jam 10.30 am kami naik ke makmal ivf, i pee n minum air sebanyak mungkin, 1500liter dah masuk, 25 minit duduk tunggu bladder penuh, tapi tak penuh jugak, minum lagi.... ini jangan sampai aku tak tahan tunggu 15 minit lepas iui dah nak terkucil udah le,,,,, 35 minit dah, pembantu makmal tanya, dah rasa nak terkucil tak?? err, dah ok lah,,, dia pun setting katil n panggil dr Azlina...

sambil tunggu dr Azlina sampai, aku baring je tengok-tengok keliling katil.... tak lama pas tu, ting tong, dalam hati rasenye dr dah sampai, betul tekaan i, dr dah sampai.... pembantu makmal tunjuk i washing sperm tu, tengok nama kat tabung uji betul tak nama i, kang nama orang lain naya je.... ok betul, nor izeni. pastu dr ajar aku kangkangkan kaki, punggung atas bantal, relax..... dia kate, ok izeni, kite dah nak mula, i jawab, ok.

dia basuh dulu **** dengan air , sejuk... alkohol gaknye... pastu dr masukkan muncung mulut itik atau nama sebenar dia speculum bivalve, pun sejuk, bilik aircond le katenye..... pelan-pelan masuk n makin senak rasenye.. pastu dengan bunyi screw, bukan main kuat lagi, ngeri lak aku, pastu dr kate good-good, entah ape yang good pun aku tak tau le.....

sebab aku dah terkangkang, aku tak nampak ape yang dr buat, dia cakap, ok izeni, i nak suntik air mani suami you, bagusnye dr ni, dia baca bismillah, selawat & shahadah, sempat pesan zikir banyak-banyak, dalam hati aku pun zikir ya musawwir....

tarik nafas..... tahan.... 1-2-3-4-5, ok dah selesai... masa ni aku masih tahan nafas, lama gila kot sampai aku tanya dokter dah boleh nafas belum, dr lupa bgtau aku dah boleh bernafas, hahaha, boleh jadi kes lain ni....
pembantu makmal pesan lepasni boleh BD (make love) sampai 3 hari untuk peratusan tinggi untuk preggy... n tunggu 3 minggu untuk check keputusan, kalau tak period, dua line, tahniah, kalau period, jangan putus asa.... masani aku dah tawakal je walaupun jauh dalam hati semoga menjadi lah usaha kami....

sebab ovum ade dua belah kanan, dr suruh aku baring mengiring ke kanan selama 15-30 minit,  pastu suami masuk, oooo tak cium tangan saya ye, alahai, lupa le, terus capai tangan dia n salam, dia tanya sakit tak, tak sakit, cuma senak je.. ni dah ok... pastu dia tanya dokter boleh mc tak, dr kate naik la i sign.... ingat dia nak bagi mc sampai isnin je, rupanya sampai selasa dia bagi mc, kebetulan rabu ni Christmas day, memang cuti umum, khamis le aku baru naik kerja.. alhamdulillah.......

jam 12pm tepat aku bangun pelan-pelan keluar dari makmal, jalan pun perlahan je.... turun tangga lagi lah, satu-satu... laju sikit siap le kena marah, sampai kereta suami baringkan seat n dah standby satu bantal untuk alas punggung, tak de la punggung tu bawah sangat, semua untuk sperma senang berenang menuju ovum....

suami bawak kereta perlahan je.... 40/kmj, nasib baik tak de kereta lain yang hon...

sampai rumah terus makan ubat duphaston,  cara makan duphaston, sebiji pagi n sebiji malam.

pastu i banyak baring, tapi tak leh le baring je, rumah tak siap le..... buat kerja jugak, sidai kain, basuh kain, kemas rumah, err, jangan lupa, iui wajib mandi wajib, solat pun duduk je, jangan tak solat pulak....

hari kedua-ketiga pun sama.... solat masih duduk... tak berani angkat berat, makan pedas, pantang le sikit kan sebab kite ni jenis susah dapat peluang macam ni...

sampai sini je yang dapat dicoretkan, 3 minggu tu rase lama no....tak pe,,, boleh boleh.... sperma jumpa ovum n bertahan ye......


2 comments:

  1. Assalamualaykum,
    Saya nak berkongsi sedikit ilmu,hukum mandi hadas besar adalah apabila kita memasukkan zakar ke dalam faraj.iui tak wajib mandi hadas besar yer.boleh rujuk pada ustaz2.kalau nak pakai tvs during bulan ramadhan pon boleh sebab itu bukan perkara yang membatalkan puasa.

    ReplyDelete
  2. Selamat siang, perkenalkan kami perwakilan Mahkota Medical Centre Surabaya Rep Office. kami adalah salah satu perwakilan di jawa timur. kami siap membantu dan memberikan:
    1. informasi seputar mahkota dan malaca malaysia
    2. informasi fasilitas & kesehatan
    3. Appoitment dokter dan arange perjalanan sampai akomodasi
    4. Second opinion langsung dari Dokter kami.
    5. Mempermudah Claim Asuransi.
    Semua pelayanan ini FREE of Charge, walaupun hanya untuk bertanya atau sekedar second opinion dari Dokter lain kita siap membantu .Jika Membutuhkan infomasi tentang Mahkota Medical Centre Melaka Malaysia, silahkan hubungi kantor perwakilan kami....
    More info
    Surabaya Representative Office
    Mahkota Medical Centre
    Jl. Barata Jaya XIX / 31C
    Surabaya 60131 - Indonesia.
    WA : +6281 331777697
    Line: +6281 4026 2166
    Mobile: +6283 8300 28050
    Phone : +6231 5020588 / 5026505
    Email : mmcsurabayaoffice@gmail.com
    Fb : https://www.facebook.com/mahkota.surabaya.9/?fref=ts
    http://mahkotamedicalcentresurabayaoffice.blogspot.co.id/

    ReplyDelete

bicara sweetheart